Apelsīns (saldais)

Latīniskais nosaukums: Citrus sinensis.

Apelsīns ieņem galveno vietu citrusu augu vidū. Tas ir mūžzaļš subtropu koks. Apelsīni ir izplatījušies no Indijas uz Babiloniju, kur tie izdaiļoja Semiramīdas dārzus. Senajā Romā pagatavoja apelsīnu koku ziedu ūdens uzlējumus, lai pasargātos no apreibšanas un veicinātu gremošanas procesus. Viduslaiku dziednieki ieteica apelsīnus cingas, nieru saslimšanu, gremošanas darbības traucējumu gadījumos. Tajos laikos miziņu novārījumus izmantoja drudža gadījumā. Ziedu uzlējumu izmantoja kā sviedrējošu un asiņošanas apturošu līdzekli. Skandināvijas tautu leģendās apelsīns ir nodēvēts par “nemirstības ābolu”, kas pasargāja ļaudis no slimībām un vecuma. Eiropā tas nonāca 15. gadsimtā. Līdz 18. gadsimtam apelsīnus Eiropā audzēja tikai oranžērijās (pie Londonas, Parīzes un Pēterburgas). Tikai 18. gadsimta beigās uzsāka Eiropas dienvidos audzēt brīvā dabā. Tā dzimtene ir Dienvid – Austrum Āzija. Senā Ķīnas rakstā (1178 g.) aprakstītas 27 labākās apelsīnu un mandarīnu šķirnes.

Mūsdienās brīvā dabā apelsīnu koku formas nav sastopamas. Līdz 1920. gadiem Eiropā apelsīnus izmantoja kā deserta augļus, tikai nedaudz vēlāk modē nāca lietot apelsīnu sulu.

Ārstnieciskā iedarbība

Apelsīnu miza satur 1,2-2% ēterisko eļļu. Enerģētiskā vērtība ir 100 g – 38 kkal. No minerālvielām satur kāliju, kalciju, magniju, fosforu, dzelzi, nātriju. Apelsīni – vērtīgs C, B1 un P vitamīna avots. Tāpēc to lietošana uzturā mazina organisma vitamīnu deficītu. Mizā vitamīnu ir pat vairāk nekā mīkstumā. Apelsīni labvēlīgi ietekmē gremošanu, mazina pūšanas procesu zarnās. Apelsīnu šķiedrvielas un pektīnvielas veicina holesterīna un kaitīgu vielmaiņas pārpalikumu izvadīšanu no organisma, kas sevišķi svarīgi vecākiem cilvēkiem aterosklerozes novēršanai. Lielais skābes saturs nav vēlams kuņģa un 12-pirkstu zarnas čūlas slimniekiem. Apelsīnos ir fitoncīdi, kas iznīcina vai vājina kaitīgu mikrobu darbību organismā.

Apelsīnu sula satur B8 vitamīnu, kas nepieciešams normālai sirds muskuļa un galvas smadzeņu audu darbībai. Tas regulē organismā tauku apmaiņas procesu, pazemina holesterīna līmeni asinīs, samazina asinsvadu spazmas, normalizē zarnu trakta peristaltiku, veicina šlaku izvadīšanu no organisma. Sulai piemīt arī baktericīda iedarbība. Tā veicina (lietojot ārīgi) inficētu brūču un hronisku čūlu sadzīšanu.

Ēteriskajai eļļai piemīt antiseptiska, temperatūru pazeminoša īpašība. Tā paaugstina organisma aizsargspējas pret infekcijām, stimulē organisma aizsargfunkcijas un atjaunošanās funkcijas. Pazemina arteriālo asinsspiedienu. Ir žults dzenoša iedarbība, normalizē ogļhidrātu – ūdens apmaiņas procesus, stimulē šlaku izvadīšanu no organisma. Veicina liekā svara samazināšanos. Eļļa aizkavē redzes pasliktināšanos, kas saistīta ar hipovitaminozi un redzes pārslodzi (īpaši ieteicams tiem, kas ilgstoši pavada laiku pie datora). Pārtrauc iekaisumus un smaganu asiņošanu, ieteicams paradentozes gadījumā. Palīdz pie zobu un muskuļu sāpēm. Eļļa ir lielisks pret celulīta līdzeklis. Uzlabo ādas vingrumu. Mazina ādas iekaisumus un veicina audu atjaunošanos apdegumu, ekzēmu gadījumos. Aromāts nostabilizē garastāvokli, mazina depresiju, skumjas satraukumu. Ieteicams bezmiega, baiļu sajūtas un nervu spriedzes gadījumos. Mazina psihoemocionālo uzbudinājumu. Mazina nogurumu un palielina darba spējas. Pastiprina optimismu, pievilcību un spējas saviem spēkiem.

PIELIETOJUMS IKDIENĀ

Apelsīnu mizas var lietot vienīgi tad, ja zināms, ka to uzglabāšanā nav izmantoti ķīmiski līdzekļi. Nekaitīgas apelsīnu mizas izmanto kā garšvielas rīvētā vai sakaltētā veidā. Pirms mizas norīvēšanas apelsīnu sevišķi rūpīgi mazgā, skalo ar verdošu ūdeni.

Spilgti oranžās apelsīnu miziņas, kas apvārītas cukura sīrupā, noder saldo ēdienu un kūku rotāšanai.

Uzvāra cukura sīrupu (2,5 glāzes ūdens, ½ glāze cukurs). Atdzesē. Izspiež sulu no 2-3 apelsīniem, atstājot viena apelsīna pusīti neizspiestu. Sulu sajauc ar sīrupu un pievieno svaiga apelsīna gabaliņus un smalki sarīvētu apelsīna miziņu. Pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Smalki sagriež 6 apelsīnu miziņas, aplej ar 3 l ūdens. Diennakti nostādina un mizas samaļ. Masu ieliek atpakaļ ūdenī un nostādina vēl vienu diennakti. Maisījumu uzsilda un tajā izkausē 2 kg cukuru. Kad sīrups ir atdzisis pievieno 2 tējkarotes citronskābi un samaisa. Gatavo sīrupu sapilda pudelēs.

Sajauc 200 g burkānu sulu un ½ apelsīna sulu, ¼ citrona sulu, 1 tējk medu un ½ glāzi kefīru.

Mikserī sajauc ½ gl. atdzesētu pienu, 30 g apelsīnu sīrupu. Pasniedz pārkaisītu ar šokolādi.

PIELIETOJUMS KOSMĒTIKĀ

Kosmētiskiem mērķiem izmanto apelsīnu miziņu un mīkstumu. Sejas maskas ir noderīgas visiem ādu tipiem. Šīs maskas ir lieliski biostimulatori, piedod ādai samtainību un svaigumu, atjauno un balina ādu.

Apelsīnu sula. Sejas ādu ieziež ar svaigu sulu, patur 1-2 stundas. Noskalo ar vēsu ūdeni. Lieliski attīra sejas ādu.

Losjons. 1 olas dzeltenumu sajauc ar 100 g skābu krējumu. Pievieno ¼ ēdamk. degvīnu un ½ apelsīna sulu. Lieto kakla ādas attīrīšanai. Ieziež ādu un uzliek taukainu krēmu vai siltu augu eļļu. Aizkavē ādas novecošanos, grumbu veidošanos. Losjonu glabā ledusskapī un var lietot katru dienu.

Losjons. 1 olas dzeltenumu sajauc ar ½ gl. saldu krējumu. Pievieno 1 ēdamk. degvīnu un 1 apelsīna sulu. Lieto kakla ādas attīrīšanai. Ieziež ādu un uzliek taukainu krēmu vai siltu augu eļļu. Aizkavē ādas novecošanos, grumbu veidošanos. Losjonu glabā ledusskapī un var lietot katru dienu.

Tualetes ūdens. Izmanto apelsīnu miziņas. Miziņas aplej ar verdošu ūdeni, nostādina. Var apliet ar vēsu ūdeni, tad jānostādina 1 diennakti. Skalo seju katru dienu no rīta un vakarā.

Losjons. 1 apelsīnu ar miziņu sarīvē. Aplej ar ½ gl. degvīnu, nostādina 5-7 dienas tumšā vietā. Pievieno 1 tējk. glicerīnu. Katru vakaru ieziež taukainu, porainu ādu.

Uzlējums. 1 gl. sasmalcinātas, kaltētas apelsīnu miziņas, 1 gl. degvīns. Nostādina 10 dienas. Atšķaida ar destilētu ūdeni. Uzlējums attīra un atsvaidzina ādu.

Maska. 1 ēdamk. talka vai kviešu miltus sajauc ar 1 apelsīna sulu. Masu uzliek uz sejas, tur 15-20 min. Noskalo sejas ādu ar vēsu ūdeni. Īpaši ieteicams sausai sejas ādai.

Maska. 2 ēdmak. taukains biezpiens, ½ apelsīna sula, 1 tējk. augu eļļa. Uzliek sejas ādai un tur 15-20 min. Ieteicams vecākiem cilvēkiem ādas atjaunošanai. Vēlams masku lietot 2 reizes nedēļā.

Maska. Kaltētas apelsīnu miziņas samaļ. 1 tējk. apelsīnu miltus sajauc ar 1 tējk. skābu krējumu, 1 olas dzeltenumu. Uz sejas tu 20 min, noskalo ar siltu ūdeni. Noder visiem ādas tipiem.

Maska. 1 ēdamk. auzu miltus sajauc ar nelielu piena daudzumu, 1 apelsīna sulu. Uz sejas tur 15-20 min, noskalo ar siltu ūdeni. Ieteicams normālai ādai.

Maska elkoņu ādas mīkstināšanai. Ādu ieziež ar apelsīnu sulas un augu eļļas maisījumu.
Ar ūdeni atšķaidītu apelsīnu sulu ieteicams samitrināt matus pirms to uztīšanas uz ruļļiem.

Lai iegūtu skaistu iedegumu dzer 1-2 pilienus ēterisko eļļu atšķaidītu ar sulu. Var ieziest ādu. Ādu ieziež ne mazāk kā 1 stundu pirms sauļošanās.

Tējas

Veselības tēja “AKNĀM”

Satur augus, kam ir aknu darbību veicinošas, iekaisumu mazinošas, kā arī aknu šūnas atjaunojošas īpašības. Aknas cilvēka organismā ir vislielākais […]
Apskatīties

Veselības tēja “ŽULTSAKMEŅU ŠĶĪDINĀŠANAI”

Satur augus, kuriem ir žultsakmeņus šķīdinošas, žults veidošanos un izdalīšanos veicinošas, iekaisumu mazinošas īpašības. Žultsakmeņi veidojas tikai tad, kad ir […]
Apskatīties

“PIRTS” veselības tēja

Satur augus ar sviedrējošām, organismu attīrošām un spēcinošām īpašībām. Pirts kopš seniem laikiem ir bijusi veselības un labas pašsajūtas darbnīca. […]
Apskatīties

Veselības tēja “ĀDAI”

Satur augus, kuriem ir alerģiju mazinošas, pretiekaisuma un vielu maiņu uzlabojošas īpašības. Nav ieteicams lietot, ja ir alerģija uz ziedputekšņiem. […]
Apskatīties

Veselības tēja “KLIMAKTĒRISKĀ SINDROMA MAZINĀŠANAI”

Satur augus, kuriem ir hormonu vielu maiņu regulējošas, asinsspiedienu un svīšanu mazinošas īpašības. Klimaktēriskais sindroms ir organisma pielāgošanās process tādam […]
Apskatīties

Veselības tēja “ASINSVADIEM”

Satur augus, kam ir asinsvadu iekaisumu mazinošas, vēnu sieniņas tonizējošas un holesterīna līmeni mazinošas īpašības. Cilvēka veselību ļoti lielā mērā […]
Apskatīties